Hur tränar du katterna att gå ute utan koppel?

Jag jobbar hårt med att lära mina katter att lita på mig från första dagen jag får dem. Eftersom katter inte är människor, så lär de sig inte att lita på oss genom kramar och kyssar och fina ord, de lär sig det av oss genom att visa dem att vi är chefen hemma.

Jag lär dem att lyssna på ett högt NEJ! och genom att aldrig ge efter för deras krav. Genom att aldrig tvinga katten att göra sånt som DU vill att den ska tycka om, så lär du undermedvetet katten att gilla det. Om du tvingar dem med kramar och gos, är det mer sannolikt att de associerar det med något negativt, och därför aldrig lär sig att gilla det.

En katt kan faktiskt lära sig att vara mer tillgiven om du inte är alltför tillgiven med honom eller henne. (Naturligtvis behöver en mycket blyg eller skygg katt andra åtgärder, läs om det på min hemsida www.catwhisperer.se)

Vid ungefär 6-7 månaders ålder, är mina katter fullt medveten om att jag är deras boss och jag börjar ta med dem ut för första gången i koppel. Redan då jag kan se att om de hör något skrämmande i skogen, så kommer de springande till mig - och detta är den ultimata belöningen för arbetet och du vet att de tycker att du är det säkraste i deras liv också i denna skrämmande situation.

Så:

Kväv inte med vad vi människor kallar kärlek, lär dig vad DIN KATT kallar kärlek och ge det i massor medan du också är bestämd med att visa när de gör fel. Jag får nästan ont i halsen när jag lär ett gäng kattungar vad som är rätt och fel, men det är så underbart att se vilken underbar uppfostran de får innan de lämnar oss för att börja sitt nya liv i det nya hemmet där de aldrig behöver oroa sig över olydiga katter :)


Som ni kan se, jag tränar inte dem att gå ut utan koppel genom att faktiskt ta ut dom. Det hela handlar om att katten ska lita på mig i vardagen vilket gör att den även kommer göra det när vi går ut, och därför stannar vid mig utan att springa iväg, för den vet redan att mina beslut är det bästa för katten.

 

Vad ger du för mat till dina katter?

Jag ger mestadels våtfoder och rått kött till mina katter.

Den våta maten jag ger är Bozita, Mjau och ICAs. Nu nyligen har jag även börjat ge Nature´s Peak. Jag har alltid lite andra sorter också så jag har nåt att variera med ibland när de tappat lusten att äta de vanliga sorterna. Schesir våtfoder är bra för katter som har förlorat sin aptit eller inte äter tillräckligt.

När jag ger dem rått kött är det fläsk, nötkött, kyckling och vad jag kan hitta =)

Ibland köper jag större mängder kött och gör mina egna mixar. Den innehåller oftast vad katter bör äta när de är på en köttdiet - fläsk, nötkött, kyckling hjärtan, kycklinglever, kyckling magar, kycklingben och ibland blir det tunga, kind eller knorr som jag lägger till. Jag använder mycket kyckling för att det är enkelt att hantera för bitarna är små, och fågel är något katter verkligen är vana att äta i naturen. Men det går bra att ta lever och inaälvor ifrån andra djur också. Jag rekommenderar att du tar kontakt med en dietist eller läser på ordentligt om ämnet innan du börjar ge rå föda till dina katter.

När jag inte har mina egna mixar så köper jag Vom OCH Kattemat färdiga mixar från djuraffären.

Jag ger lite torrfoder till mina katter, men mest som godis. När jag har gravida honor, nyblivna mammor eller någon som behöver gå upp i vikt kan jag ge det som mat under en period. Om du vill ge din katt torrfoder varje dag, ska du köpa de märken som är "spannmålsfria", det är fortfarande inte bra som mat, men det är mycket bättre än de som har massor av spannmål och utfyllnad.

En kort berättelse om varför torrfoder är värre än blötmat eller kött.

Helt enkelt därför att katter inte är gjorda för att äta det de använder i torrfoder, och även eftersom alla ingredienser kokas, som ändrar proteinerna så att kattens kropp inte kan känna igen det längre, och det bara passerar rakt igenom.

En katt på en strikt diet med rått kött kommer att producera mycket mindre avföring och det kommer nästan inte att lukta nånting. Varför? Eftersom kroppen har använt upp maten som energi och näring, precis som den ska och bara en liten mängd blir kvar som kommer ut utan dessa otäcka fyllningsmedel som stinker =O

Om det inte övertygar dig så läs bara detta:

Katter behöver mest av deras vattenintag från deras mat eftersom de har en mycket låg törstkänsla. När du tror att din katt dricker mycket, bör den dricka ännu mer vatten än så.

Torrfoder kommer att göra din katt mindre aktiv, eftersom de mesta av maten inte kan göras om till energi (på grund av förändring som jag precis skrev om)

Genom att ge mindre eller inget torrfoder kommer du att minska risken för många sjukdomar som är vanlig hos katter, särskilt vid en högre ålder, det är pga att deras kroppar då fått nog av denna dålig mat och börja säga ifrån.

Katter behöver vatten i massor för att hålla sig frisk!

 

Hur blev du uppfödare?

När jag var ungefär 15 år gammal så köpte jag min första katt. Han hette Zorro, och han var början på mitt intresse för kattens beteende. När han var ett par år gammal flyttade jag bort från lägenheten där jag växte upp med honom och min mor ville att han skulle stanna där, så jag lät han stanna och skaffade en ny kompis som hette Lucifer.

När Lucifer växte upp, så såg min familj och mina vänner hur väluppfostrad han var, och frågade för mig bara på skoj om jag kunde låna hem deras katter och fostra dom på samma sätt.

Det fick mig att tänka på det hela, och hur kul det skulle vara att hjälpa till att uppfostra katter.

Många år senare och med massor av erfarenhet av att vara en katt-människa, kom jag att tänka på frågan om att uppfostra katter igen och jag började läsa på inför avel ungefär två år innan jag kände mig redo att faktiskt ta tag i det. Jag visste att det skulle kosta mer pengar än det kommer in, men det är ju så med alla hobbys.

Jag älskar att ta hand om djur, och i synnerhet katter så det var bara naturligt för mig. Jag tycker det är så spännande från den dag katterna paras tills den dagen jag måste säga adjö till kattungarna. Jag fokuserar mycket på hälsan i min avel och följer alla hälsoprogram (och lite till) Det är mycket viktigt att veta att avelskatten är frisk innan man använder dem i avel, så att man inte ökar risken för att kattungar föds med defekter eller genetiska sjukdomar.


Det finns en plats i vår värld för friska katter, jag önskar att alla var friska men tyvärr finns det många människor som avlar för att det är sött med kattungar eller för att tjäna pengar, vissa låter bara sina okastrerade katter gå ute och para sig med herrelösa katter, och detta är vad som orsakar alla dessa oönskade, ohälsosamma och hemlösa katter. Var snäll och sluta stöd dessa människor genom att köpa blandraskattungar på Blocket, när de vet att de kan tjäna pengar på det så kommer de alltid att hålla på!

 

 

Hur får jag mina katter att äta rått kött?

Det kan dröja lite innan din katt vill prova på att äta kött, men ha tålamod. Din katt är säkert van att äta våtfoder och torrfoder som har massvis med tillsatta smakämnen i sig vilket är vad som gör att de gillar det. Köttet saknar dessa tillsatser så de har i början ingen aning om att det ens är mat.
Börja med att ge en liten bit kyckling eller köttfärs när du själv ska tillaga det och efter ett tag så kanske kissen försår att det är mat eftersom du fortsätter att ge det i matskålen. Kom ihåg att det alltid ska vara rått.
Om du verkligen vill försöka få katten att smaka det, så kan du testa att krossa lite av favorittorrfodret och strö över köttet eller hälla något annat gott över som katten normalt gillar.

Om katten är vuxen och frisk så är det helt ok att inte ge något annat under dagen än just köttet för då kommer katten tillslut att äta det för att den är hungrig. Och när det är dags för middag kan du ge vanlig mat igen och göra likadant igen dagen efter. I naturen så får den inte massa olika val av mat eller har mattider utan de äter det som är tillgängligt för att överleva.
När du minst anar det så kommer katten att smaka :)

Tänk på att aldrig ge tillagat ben, det är livsfarligt! Det går bra att ge kyckling, nöt, gris, lamm och vad du kommer över, alla delar är i stort sett ok och hjärta är jättebra att ge. Ben kan man ge nån gång i veckan, det är bra för tänderna och även för att hindra glupska katter ifrån att slänga i sig maten. Håll dig borta ifrån maskinskuret ben helst, då det kan vara vasst men kan även gå bra. Jag ger normalt bara kycklingben då de är hela.

 

 

Varför flyttade Hallon?

När Hallon hade sina ungar och de var ca 9 veckor så blev hon plötsligt väldigt konstig och nästan deprimerad. Detta är väldigt vanligt hos kattmammor när ungarna börjar bli större och lite jobbiga, men det kom lite tidigare för Hallon och det hade säkert att göra med att hon även tog hand om Kanels ungar så det var totalt 13 ungar - det var iallafall det jag trodde.
Jag såg att vad jag än gjorde för henne så blev det inte bättre och hon började sky undan de andra vuxna, så med tiden kände jag att jag måste göra något, jag vill inte att nån av mina katter ska behöba må såhär.


När jag köpte Hallon så kom hon hem med ett virus som är väldigt vanligt hos katter och tack och lov ett snällt virus, många struntar helt i detta och fortsätter sin uppfödning utan nån vidare tanke på detta. Jag är dock inte en av dom, så efter ett tiotal utlåtanden ifrån olika experter inom detta område här i Sverige så bestämde jag mig för att hålla henne under observation medan hon växte upp, och om hon inte skulle ha något utbrott så skulle jag fullfölja mina planer med henne, en kull i taget.
Allt gick bra, och inte ens när hon löpte, var dräktig eller hade små så kom det något utbrott så eventuellt har hennes immunförsvar gjort sig av med viruset.
Det var först när hon började må såhär när hon hade ungarna som jag började tänka på viruset igen, dock verkade det inte relaterat.

Så jag började leta efter ett annat hem till henne, om så temporärt för att få bort henne ifrån stressen så fort ungarna blivit 12 veckor gamla bara för att se om detta var psykiskt eller inte. Jag hittade underbara Mia som ville öppna sitt hem för henne och så fort det var möjligt så åkte jag dit med henne, och det gick jättebra. Ganska snabbt efteråt så hittade vi problemet som var en sk. tarminvagination vilket vi bestämde för att operera akut, och tänk att dagen efter operationen så var Hallon tillbaka till sitt glada jag igen :) Det var så underbart att se att vi hittat felet och hjälpt henne. Hon betyder otroligt mycket för mig.

 

 

Hur många katter har du?

Jag har 5 katter som bor hemma hos mig för tillfället (Muffin, Kanel, Cookie, Windi och Brownie) och 4 katter som bor hos fodervärdar (Thea, Nevada - Theas son, Malvae - Hallons dotter och Whoopsie)

 

 

Vart köper du dina kattleksaker och klösträd?

Jag är sponsrad av vissa butiker och varumärken, men de flesta saker kommer ifrån

  • Supercat.se
  • Mekatt.se
  • Zooplus.se
  • GrizzlyZoo.se
  • Zoo.se
Och vissa udda saker kan jag hitta via Aliexpress i Kina
Vad använder du för kamerautrustning?
Jag använder mest min iPhone 6 när jag filmar videos och till vanliga vardagsbilder hemma, annars använder jag min Nikon D7000 med en Tamron 17-50mm f2,8. När dagsljuset inte riktigt räcker till så använder jag en Nikon SB900 blixt eller några dagsljuslampor ifrån Kaffebrus.nu
Varför bor inte Whoopsie hos dig?
När jag köpte henne så hade jag redan gjort planer för att Brownie skulle flytta hem hit under Mars 2015, och det är väldigt stressande för de katter som redan bor hemma att en ny katt flyttar hit då och då, jag försöker alltid att håller ner stressen hos katterna.
När hon skulle ha flyttat hit under Februari 2015 så skulle sedan Brownie ha kommit hit mitt i hennes karantän, eller om hon hade hållts i karantän nån annanstans och sedan flyttat hit när den var över så hade det varit mitt i Brownies karantän.
MiMi gick med på att ha henne i karantän och eventuellt längre om det behövdes, och ju närmare de kom varandra så förstod MiMi att det skulle bli svårt att släppa henne, så vi började prata om fodervärdskap då jag bor några hus ifrån bara och alltid kan hjälpa.

Så just nu är det planerat att MiMi kommer vara fodervärd till Whoopsie och när det är över så övergår Whoopsie fullt till MiMi :)
Hur får jag min katt att tycka om mig mer?
Det är egentligen inte möjligt att svara på bara sådär, det beror mycket på vilken uppväxt just din katt haft och hur den startade sitt liv. Man kan läsa mer om detta ämne på min hemsida www.catwhisperer.se och få lite tips på lekar och tillvägagångssätt för att komma närmare din katt.
Jag brukar säga, tvinga inte din katt att göra något den inte vill. En kram för oss är inte alltid en kram för dom utan kan snarare betyda att de känner sig fångade och instängda. Om ni sitter i soffan och kanske myser lite, som katten tillåter, och vill sen gå ner - stoppa inte katten då för då kommer den händelsen att skina över det mysiga som ni just hade. Att du tillåter katten att gå ifrån när den vill ÄR faktiskt, tro det eller ej, nästan samma för dom, som en kram är för oss och katten lär sig att lita på dig.
Varför flyttade Thea?
Thea har bott med oss i ca 3,5 år och när hon hade fått sin andra kull så satte jag ett kastreringschip på henne som gör henne kastrat i ca 2 år, under denna tid skulle hon få pausa lite och bara vara en gosetjej här hemma.
Det gick bra under största tiden, men att hon var kastrat gick inte så väl hem hos de fertila katterna så de började frysa ut henne.

Nyligen så blev det bara värre och värre så jag behövde hjälpa henne på något sätt. Min vän, och tillika fodervärd öppnade sitt hem för henne för att åtminstone testa, och det visade sig vara rätt beslut för nu är Thea tillbaka till att vara den glada tjejen vi alla minns henne som :)
Hur får jag min katt att dricka mer vatten?
Vatten är en av de viktigaste komponenterna i din katts hälsa, och speciellt om din katt får torrfoder som mat. Katter har en låg törstkänsla och dom säger att när en katt går för att dricka så är den 4% uttorkad.

Katter vill vanligtvis inte ha vattnet nära maten, så prova att flytta vattnet till ett annat rum eller till andra sidan rummet emot vart maten serveras. Detta är det mest naturliga för dom och förhoppningsvis räcker detta för att förändra hur mycket din katt dricker.

Om det är varmt ute under långa perioder så kan man prova att lägga lite iskuber i vattnet, dels för att engagera dom i att leka där men även för att svalka ner katten när den dricker vilket kan pigga upp en hel del.

Katter vill gärna inte dricka vatten genom att bara stoppa ner tungan i en skål med vatten, du kanske har sett nångång om du har en mindre skål att de gärna slickar emot motsatta sidan (och skvätter en hel del vatten på väggen bakom) :) De har gärna något att slicka på, och detta är vad en vattenfontän kan erbjuda. Har du bara en vattenskål så prova då att lägga en mindre skål upp och ner i den skålen, så att den skapar en liten bula i mitten som de kan slicka på.

Och maten är såklart en viktig källa till vatten. Enligt kattens natur så ska de få i sig sitt vatten genom maten, därför har de så låg känsla av törst. Ger du våtmat och kött så får katten i sig mycket vatten där vilket är det ultimata. Om du ger mest torrfoder som mat så kan du behöva se till att din katt dricker mycket vatten på annat sätt för att undvika de vanliga sjukdomarna som kommer som följd av detta, när katten börjar närma sig senioråldern.

Alla katter är naturligtvis olika, så jag hoppas att du hittar vad som får din katt att dricka mer vatten <3